Tweet
 

 

Korisnik(a) pregleda ovu temu: 1 Gost(a)

822 views

HIGIJENSKE NAVIKE

Autor Poruka
^_afrodita_^
Member
*

Poruka: 55 Pridružen: Jan 2014 Ugled: 4 Status: Nije na vezi
Poruka: #1
Bug HIGIJENSKE NAVIKE
Higijenske navikeYou are not allowed to view links. Register or Login to view.

Većina nas smatra kako imamo sasvim pristojne higijenske navike. Ako perete zube barem dva puta dnevno, perete ruke prije i nakon jela i životni prostor održavate čistim i redovito prozračujete, s punim pravom smatrate kako ste učinili sasvim dovoljno kada je u pitanju održavanje higijene i sprječavanje razmnožavanja bakterija.
Međutim, stvari baš i nisu onakve kakvima se čine. Prije čitanja  ovog teksta zapamtite, preživjeli ste do sada. Bakterije koje šeću po vama do sada vam nisu ozbiljno naštetile i, ako nastavite održavati higijenu, vjerojatno ni neće. Ali, svejedno je dobro znati sljedeće:


1. Antibakterijski sapun mogao bi narušiti vašu hormonalnu ravnotežu i nije učinkovit kao što možda mislite


Oko 75 % antibakterijskih sapuna sadrži triklosan za koji je kod testiranja na životinjama dokazano da utječe na hormonalnu ravnotežu. Može ga se pronaći i u nekim sredstvima za čišćenje i nekolicini pasti za zube. Također biste trebali znati kako je FDA utvrdila da antibakterijski sapuni nisu ništa vide učinkoviti od običnih.


2. Pranje odjeće može vas osloboditi prljavštine, ali će vjerojatno razmazati E. coli i fekalije po njoj


Pranje donjeg rublja može prenijeti 100 milijuna E. coli bakterija u vodu, a istim putem i na odjeću koja se pere nakon rublja. Prema profesoru mikrobiologije na Sveučilištu u Arizoni, Charlesu Gerbi, na prosječnom komadu donjeg rublja nalazi se jedna desetina grama izmeta. Čak ni pranje na visokoj temperaturi nekad ne pomaže. Svi mi nosimo barem malo izmeta na svojoj odjeći. Jednostavno je neizbježno.


3. Vjerojatno provodite puno vremena u blizini najprljavijeg dijela vaše kuće


Pod u kupaonici može sadržavati dva milijuna bakterija po kvadratnom inču (6,45 kvadratnih cm). U vašem sudoperu i odvodu može živjeti i do pola milijuna bakterija na kvadratnom inču. Posuđe koje se cijedi u sudoperu idealno je mjesto za razmnožavanje E. coli i salmonele.


4. Ne odlazi sve iz WC školjke u odvod nakon što pustite vodu


Puštanje vode u otvorenu WC školjku uzrokuje da djelići fekalija odlete u zrak. Vaša četkica za zube prekrivena je njima. Čestice iz WC školjke mogu odletjeti i do dva metra. Sljedeći put, spustite poklopac, a pobrinite se i da vam je barem četkica za zube van dometa.


5. Izbjegavajte sušila za ruke na topli zrak


Papirnati ručnici su mnogo sigurniji od sušila na topli zrak. Osim što koriste manje energije od sušila, najsigurniji način da se zaštitite od bakterija su papirnati ručnici. Sušila su sama rasadnici bakterija, a ne pomaže ni činjenica da većina ljudi niti ne sačeka da se ruke do kraja osuše.


6. Aparatić za zube je puno odvratnije mjesto nego što ste mislili


Na 67 % testiranih aparatića pronađene s gljivice, dok njih 50 % ima opasne bakterije uključujući MRSA (zlatni stafilokok). Ovo se obično događa s aparatićima koji se ne čiste propisno, već ih korisnici samo malo properu pod vodom prije stavljanja u usta. Pažljivo očistite svoj aparatić i sve će biti u redu.


7. Tko je uopće izmislio pravilo 5 sekundi?


Ono, naravno, ne postoji. Pravilo pet sekundi govori kako je hrana koja padne na pod sigurna za jelo ako je podignete u roku od pet sekundi. Nije nam jasno tko se uopće sjetio tako nevjerojatnog i nevjerojatno nelogičnog pravila. Znanstveno je dokazano kako se 99 % bakterija prenese odmah čim hrana dodirne pod. Neki podovi su opasniji od drugih, jer se bakterije teže razmnožavaju na tvrdim i suhim površinama, ali, svejedno, ako vam hrana padne na pod, nemojte je pojesti.


8. Nakon ovoga ćete vjerojatno početi manijakalno prati pupak


Znanstvenici su dosad otkrili 2368 vrsta bakterija koje žive u pupku. Od toga je 1458 potpuno nepoznatih. U pupku jednog muškarca pronađena je bakterija za koju se vjerovalo da živi samo u tlu u nekim dijelovima Japana.


9. Ne borite se protiv akni na pravi način


Većina proizvoda protiv akni uklanja previše masnoće s kože, što uzrokuje još akni. Uzrok za izbijanje akni se obično događa ispod kože, pa bi možda bilo bolje da pregledate svoje prehrambene i druge navike u potrazi za uzrokom.


10. Svakodnevnom tuširanjem i šamponiranjem ubijate previše bakterija


Svakodnevnim pranjem kose uništavate sebum, što žlijezde nadoknađuju proizvodnjom još više masnoće. Perite kosu najviše 3 puta tjedno. Ako doista ne možete izdržati bez svakodnevnog pranja, koristite blagi šampon i šamponirajte samo jednom.


11. Kako se brinete o kontaktnim lećama?


Od 40 milijuna Amerikanaca koji ih koriste, gotovo nitko ne vodi pravilnu brigu o njima. Tekućinu za leće potrebno je svakodnevno mijenjati, jer ona inače postaje rasadnik bakterija što dovodi do infekcije oka. Također, često mijenjajte kutijicu i uklonite svu preostalu tekućinu nakon ispiranja jer se bakterije razmnožavaju na vlažnim mjestima.
24.04.2014. 02:17 PM
Find Quote


Skoči na Forum: