StoSrca | Forum

Full Version: [Internet] Phising kao nacin prevare
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Phishing - Kao sto sam naziv kaze pecanje....koliko puta vam se desilo da naletite na sajt identicnog sadrzaja a da ostanete bez vasih naloga i sutradan nadjete na vasem profilu Profil Hakovan.

Malo glup nacin da ostanete bez vasih virtualnih prijatelja. A sad da vam malo objasnim kako to sve finkcionise.

Ovako Cracker(napadac) napravi sajt identicnog izgleda kao neki drugi pretezno kopiraju source code(otvoreni kod sajta) neke drustvene mreze(Facebook,Karike itd) i prekopiraju ga na svoju pocetnu stranu na nekom levom domenu(.com,.org,.rs,.ws itd) i posetom na neki sajt primer You are not allowed to view links. Register or Login to view. dobijate identican izgled sajta na koji vas poziva samo sto je html kod malko izmenjen i polja za unost Username: [=====] Password:[====] bice prebacen na napadacev mail ili na neku mysql bazu podatak odakle je moze procitati. Priznacete veoma podmukao potez al ipak to je prevara. Posle tako sredjenog domena napadacu ostaje samo da zadobije publicitet(reklamom,socijalnim inzinjeringom(pricom),putem linkova ili banera) ukoliko ste dovoljno naivni upecacete se...udica je zabacena.

Kad unesete vase vitalne podatke(username,password) napadac ima sve sto mu je potrebno da bez po muke pristupi vasem nalogu i izmeni ga totalno po sistemu KLJUC U RUKE Smile

MERE ZASTITE

Ne odazivajte se puno na linkere sa sumnjivim pozivom ili ponudom.
Uvek proverite poreklo sajta i elemenata stranice odakle poticu,gde su hostovani,kako ubaceni.

Postoji veliki broj online site scannera koji vam mogu olaksati zivot da ne budete prevareni.
Potrazite ih na You are not allowed to view links. Register or Login to view.

Po poslednjoj statistici vise od 80% prevara je izvedeno na ovakav nacin. Zato pokusavam da vam malo podignem svest i pokazem vam mracnu stranu interneta.