StoSrca | Forum

Full Version: [Internet] Bezbednost
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Po mom licnom stavu mislim da se treba vise okrenuti edukaciji drugih u virtualnom svetu(cyber svetu).
Tako nece biti potrebno reklamirati gluposti po televizijama vec davati prave primere tipa emisija koje se bave tom temom.

Zato sam resio da napisem jedan blog nisam neki strucnjak al' nadam se da mogu da pomognem iz mojih licnih iskustava.


Primer cu davati na osnovu drustvenih mreza(Facebook,Karike,Upoznajme,DameBiraju itd) pa ovako moje licno iskustvo je sledece. Mana gore napomenutih mreza je sledeca. Korisnik ima puno slobode na tim mrezama treba im uskratiti neke privilegije. Problemi su sledeci:

* Lazno prestavljanje - Jedan od najvecih problema mreza! Virtualni prostor je veoma veliki i obuhvata previse informacija i kompijutera povezanih na jednu jedinsvenu mrezu Globalnu(Internet). Zato apelujem pocetnicima da izbegavaju kontakte sa nepoznatim ili korisnicima sa sumnjivim nadimcima tipa tatica,macor,manijak itd. Jer takvi nikovi su vecinom olicenje jednog perverznjaka. Zato NAPOMENA: Ne ulazite u rasprave i kontakte sa osobama koji imaju Sumnjive NADIMKE!

* Curenje Informacija - Jedan od bitnijih problema na mrezi! Ukoliko ostavite vas privatan broj mobilnog ili fiksnog telefona mozete da dozivite neprijatnost(dosadjivanje,perverzije,uvrede,reketiranje,pretnje i drugo) sto niko nebi zeleo. Zato sto manje ostavljajte vas broj po socijalnim i drustvenim mrezama. Primer ostavljanje vaseg mail-a ili ga ciniti vidljivim svakom rizikujete od spam poruka,upadanja u vase privatne poruke ili drugi vid curenja podataka sa vaseg mail-a. Sledeci faktor i meni najbitniji ostavljanje brojeva bankovnih racuna ili piba, nikako ne bih ste voleli da ostanete bez vaseg novca ukoliko vam ne treba Smile

* Prevare - Jedan od veoma neprijatnih problema! Virtualna mreza je sastavljena od bilion informacija jednim klikom imate ceo svet na dlanu sto po nekad i nije tako bezbedno. Kako se vrse prevare preko interneta. Osoba vam ponudi link ubedjivajuci vas da je to nesto novo ili korisno a u suprotnom niste ni svesni da jednim klikom na taj link mamac mozete da ugrozite svoj racunar.

* Pedofilija - Jako zastupljena na drustvenim mrezama! Svi znamo za pojam pedofil ili bolest pedofiliju o tome ne treba puno govoriti vec reagovati na vreme.


Mere Zastite:

* Lazno Prestavljanje - Vec sam vam rekao ali da ponovim! NE ULAZITE U KONTAKT ILI DOPISIVANJE SA NEPOZNATIM ILI SUMNJIVIM OSOBAMA(Nadimak govori vise o coveku nego sto vi mislite)

* Curenje Informacija - Zastitite vase informacije! Ne ostavljajte vase brojeve telefona,bankovnih racuna,elektronsku postu,adresu ili neke informacije pomocu kojih vas mogu pronaci.

* Prevare - Ne dozvolite da vam krasorecivost nekog korisnika zaslepi oci,razmisljajte razumno koristite online skenere stranica ne klikcite na svaki link koji vam salju. i ukoliko odete na fake site(lazni sajt) ukoliko vam zahteva logovanje postavite prvo neki lazni username i password da vidite gde ce vas Login button odvesti. Primer Username: ebasnecudaselogujem Password: edatijeznati. Lazni sajtovi ne mogu biti toliko savrseni da budu identicni kao neka socijalna mreza odvesce vas sasvim levo. Smile

Pedofilija - E taj problem morate sami resiti otkacite tu osobu,posavetujte se sa roditeljima ili nekim strucnim licem koji zna sta raditi. Sve je na vama.
Ovaj blog se napokon zavrsio nadam se da sam pomogao bar na neki nacin i podigao vam svest o propustima na socijalnim mrezama.