StoSrca | Forum

Full Version: DA LI SE ISPLATI VARATI?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Da li se isplati varati? Ili preciznije formulisano: ako varate partnera koga vi zapravo varate, sebe ili drugog? Prevara je pre svaga neiskrenost prema sebi. Osoba koja vara zavarava sebe jer nije u stanju da se suoči sa bolnim istinama – sopstvenim osećanjem manje vrednosti i neadekvatnosti, strahom od vezivanja ili razdvajanja, nedostatkom veština da se rešavaju konflikti u vezi ili braku itd. Umesto varanja i traženja izlaza u paralelnim vezama, avanturama ili flertu, konstruktivni (ali teži) način jeste suočavanje sa vlastitim problemima i njihovo rešavanje. Prevara je poricanje problema a poricanje ne vodi nikada do rešenja. Možemo se zapitati: da li prevarama razrešavamo strahove i osećaj manje vrednosti ili prevazilatimo konflikte u vezi ili braku? Odgovor je jasan: NE. Prevara predstavlja isključivo trenutno olakšanje, privremeno bekstvo od realnosti, prolazno zadovoljstvo a ne rešavanje problema. Ako prevaru sagledamo iz tog ugla zaista nam nisu potrebne moralističke osude.
[Image: angel.gif]

OTKRITI PREVARU NIJE LAKO

Saznanje da vas partner ili partnerica vara uvijek je veliki šok. Ne vjerujem da postoji osoba koja bi nakon saznanja da je žrtva prevare mogla reagirati potpuno smireno, ma koliko prije toga sumnjala u partnerovu vjernost ili nevjernost. Čak i kad ljudi osjećaju da je njihova veza nesretna i da imaju brdo problema u braku, čak i ako izrazito sumnjaju u to da ih suprug ili supruga vara, ma čak i onda nije ugodno otkriti prevaru. I upravo zbog silne boli koju saznanje o nevjeri donosi, skloni smo zatvarati oči i ne vidjeti tolike brojne znakove prevare, iako te iste znakove vide svi drugi oko nas.


KAD SE OTKRIJE PREVARA
A kad se jednom otkrije prevara, oni koji su prevareni ljute se sami na sebe jer su ignorirali jasne znakove nevjere.

Ako otkrijete da vas suprug ili supruga vara, nemojte se ljutiti i kriviti sebe: shvatite da ste okretali glavu na drugu stranu i pravili se da ne vidite znakove prevare zbog sasvim prirodne želje da se zaštitite od razočaranja koje svaka prevara nosi sa sobom.

KAD VAS SIGURNO NEĆE VARATI
Još samo jedna napomena prije nego krenemo dalje: prihvatite da ne postoje sigurni, nepogrešivi znakovi prevare. Nabrojat ćemo samo neke koji mogu značiti da vas suprug ili supruga vara, ili da možda tek razmišlja o nevjeri.

Sve što pročitate uzmite uvijek s dozom opreza, i ne trošite život na neprestane sumnje. Samo je jedan način da budete sigurni da vas neće varati: da uz puno truda i razgovora čuvate ljubav i stvorite ugodan brak ili vezu u kojoj ćete uživati oboje.

A sad vam donosimo listu najčešćih znakova prevare:

1. Fizičko udaljavanje
2. Emotivno udaljavanje, prigovaranje i nervoza
3. Totalna apatija
4. Skriva mobitel, briše popis poziva ili poruke
5. Pronalazite neobična imena i brojeve u adresaru mobitela
6. Skriva se dok razgovara na mobitel ili telefon, ili dok šalje sms-poruke
7. Iznenada i bez razumljivog razloga ostaje duže na poslu
8. Iznenada puno češće putuje na poslovne putove
9. Često hvatate partnera u sitnim lažima
10. Zaboravlja važne datume ili sitnice koje su mu/joj uvijek bile važne