Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FILM

#1
Video 
A ONDA JOS MALO PREDZNANJA O FILMU:

Филм је You are not allowed to view links. Register or Login to view., често називана седмом уметношћу јер је најмлађа од седам уметности.
You are not allowed to view links. Register or Login to view.
You are not allowed to view links. Register or Login to view.
You are not allowed to view links. Register or Login to view.
За годину настанка филма као покретног садржаја на филмској траци обично се узима You are not allowed to view links. Register or Login to view., мада је његов развој еволуциоан. Често се назива седмом уметношћу (до тада се сматрало да постоји само шест грана уметности), а тај назив је први употребио You are not allowed to view links. Register or Login to view. 1911. године, у „Манифесту седме уметности“. Као пионири филма узимају се браћа Лимијер. Они су заправо пионири документарног филма и/или реалистичног (миметичког) приступа филму, док је вашарски опсенар You are not allowed to view links. Register or Login to view. пионир фантастичког приступа филму.
Утисак покретних слика се базира на физичкој особини људског ока-ретиналној перзистенцији (лат. persistentio retinalis). Наиме, мрежњача (You are not allowed to view links. Register or Login to view.) људског ока има особину да продужава трајање светлосне дражи око 1/10 секунде након њеног престанка. Ако видимо неколико статичних слика које се брзо смењују, претходна слика нам се „стапа“ са следећом и, у случају филмског записа, имамо илузију континуираног кретања- мада се филм састоји из низа статичних слика.

LJUDI KOJI RADE NA FILMU:
FILMSKE NAGRADE:
POJMOVI VEZANI ZA FILM:
ISTORIJA FILMA:
Из Википедије, слободне енциклопедије

Скочи на: You are not allowed to view links. Register or Login to view., You are not allowed to view links. Register or Login to view.
You are not allowed to view links. Register or Login to view.
You are not allowed to view links. Register or Login to view.
Прва биоскопска представа у Београду
Филм, као најмодернија You are not allowed to view links. Register or Login to view. у великој мери зависи од You are not allowed to view links. Register or Login to view. и You are not allowed to view links. Register or Login to view.. Настаје и развија се у уској вези са развојем индустријске технологије, You are not allowed to view links. Register or Login to view. илузије и тежњом за представљање покрета. Праисторија филма је лавиринт открића, изума, парцијалних решења и многих неуспеха. Нека од њих су били случајна, друга су дошла као резултат паралелних истраживања у науци и технологији, али врло мало решења је стигло из наменских истраживања у циљу представљања покретне слике. Почеци филма се одвијају по закону еволуције, где сваки нови механизам или откриће покреће нови талас покушаја у експеримената, у неким случајевима ради се о рекреативној намери, а у другим циљеви и намере су чисто научне природе. Већина истраживача и зачетника филма су посматрали покретну слику као научни инструмент, који ће помоћи научницима да лакше схвате своја научна истраживања. You are not allowed to view links. Register or Login to view. је једном изјавио: „моје дело је увек било оријентисано према научним истраживањима. Никада се нисам идентификовао са оним што се зове продукција“.

Први филм:

Први филм настао је пре више од сто година. Његови творци су You are not allowed to view links. Register or Login to view.. Први филм приказан је у You are not allowed to view links. Register or Login to view., You are not allowed to view links. Register or Login to view. You are not allowed to view links. Register or Login to view. године. Трајао је свега неколико минута и представљао је долазак воза на железничку станицу. Приликом пројекције људи су, видевши да им воз иде у сусрет, почели да вриште и беже по сали, не знајући да је то само пројектовано на платну. Исти филм је у You are not allowed to view links. Register or Login to view. приказан шест месеци касније, 1896. године у кафани браће Савић код зграде албаније, „Код златног крста“.
За прво српско филмско остварење проглашен је филм под називом You are not allowed to view links. Register or Login to view. у режији You are not allowed to view links. Register or Login to view..

Доба немог филма и долазак звука:

Унапређење филмске индустрије

У почетку, филмови су били кратки, You are not allowed to view links. Register or Login to view. (безвучни) и You are not allowed to view links. Register or Login to view.. Унапређењем технологије, унапређен је и филм. Крајем 20. века настали су први филмови савремене технологије који делује реалније у односу на њихове претходнике. У тешким и опасним сценама ангажовани су каскадери, а експлозије су намештене помоћу специјалних ефеката. У постпродукцији су неки делови компјутерски обрађивани. Тако је филм унапређен и модернизован. Један од првих оваквих филмова је "You are not allowed to view links. Register or Login to view." (1933.) у коме је лутка гориле величине 60 центиметара You are not allowed to view links. Register or Login to view. и You are not allowed to view links. Register or Login to view. изгледала већа од You are not allowed to view links. Register or Login to view. солитера.


VIKIPEDIJA Cool


Звезде немих филмова су умеле да се изражавају без речи, користећи руке и изразе лица на помало пренаглашен начин. Открићем звучних филмова You are not allowed to view links. Register or Login to view. године све се променило. Многи глумци који су имали изражен страни нагласак или пискаве гласове остали су без посла, као на пример You are not allowed to view links. Register or Login to view. (1899 – 1936), неприкосновена звезда немог филма или Пољакиња You are not allowed to view links. Register or Login to view. (1894 – 1987). Многи филмски уметници снимали су прво слику, а звук додавали накнадно. Касније су се досетили да микрофоне сакрију у декору, али је и та идеја имала један пропуст, глумци нису смели много да се померају. Тек кад су микрофоне окачили о нарочите пецаљке које микромани померају, као што се и данас ради, звучни филми су снимани без тешкоћа.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)