Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
upoznajmo malo i ovu vrstu umetnosti DEKUPAŽ

#1
Декупаж је уметност украшавања објекта лепљењем обојеног папира на подлогу у комбинацији са специјалним ефектима боја, златних листића и других декоративних елемената. Обично, објекат је мала кутија или делови намештаја који се украшавају исечцима из часописа или салветама или наменски произведеним сликама на посебном декупаж папиру или одштампаним сликама на пиринчаном или обичном обрађеном папиру. Сваки слој је запечаћен са лаковима и резултат изгледа као сликарство или посебна техника рада. Традиционална техника користи чак 30 до 40 слојева лака који се затим обрађују.
Реч декупаж потиче из француског découper, што значи исећи или смањити од нечега. Као порекло декупажа Сматра се Исток Сибира где су овом техником украшаване гробнице. Номадска племена користила су изрезани филц за декорацију гробова својих умрлих. Из You are not allowed to view links. Register or Login to view., пракса је дошла у You are not allowed to view links. Register or Login to view., а од 12. века, исечени папир се користио за декорацију лампиона, прозора, кутија и других објеката. У 17. веку, You are not allowed to view links. Register or Login to view., посебно You are not allowed to view links. Register or Login to view., била је на челу трговине са Далеким истоком и опште мишљење је да су путем ових трговинских веза, украси сечени од папира крчили пут у Европу.
Материјал за декупаж може бити врло јефтин, импровизован, од обичног лепка за дрво, гипсаних подлога које је лако направити и обичне акрилне боје која се купује у свакој фарбари, до специјалних подлога за рад, специјалних боја и ефеката. Списак је све већи и технике су све напредније и развијеније како протиче време и ова техника се развија.
Примери укључују: намештај, албуме за слике , плоче од дрвета , керамике, стакла и разних материјала , дрвене кутије, послужавници, полице, оквири, огледала , итд.

[Image: 1024px-Dekupaz.jpg]
Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  ..i malo osnovnog znanja o likovnoj umetnosti.. :) zoka 0 2,078 15.11.2013., 12:11 PM
Last Post: zoka

Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)